Livskvaliteten bero mycket av hur man trivs hemma eller på kontoret. Den allmänna förbättringen av levnadsvillkoren har avsevärt ökat behoven hos var och en av oss. Det räcker med att säga att den tid som människor tillbringar dagligen i byggnader i många fall överstiger 90 % av det totala. Kort sagt, att bo bra hemma eller på kontoret är avgörande.

Kombinationen av termisk, visuell, akustisk komfort och inomhusluftkvalitet utgör den disciplin som styr design, konstruktion och utvärdering av dagens byggnader: detta är konceptet som idag kallas ”IEQ” eller ”Indoor Environmental Quality”.

Relationen mellan kvaliteten på inomhusmiljöer och människan är grundläggande: denna relation har viktiga effekter inte bara på det välbefinnande som slutanvändarna upplever i hemmet, utan också på produktivitet och hälsa på arbetsplatsen och med energi och hållbarhet av byggnader.

Bland de fyra faktorerna i IEQ finns byggnadens klimatkvalitet, förstås som komplexet av termo-hygrometriska förhållanden och luftkvalitet.

Vad menas med termoreglering?

Det finns en figur inom hemautomation som kallas ”System integrator”. Dess uppgift är att få alla system skapade och konfigurerade för att uppnå bra termoreglering tack vare hemautomation, det vill säga bästa möjliga hantering av temperaturerna inne i byggnaden, utifrån kundens och/eller konstruktörens behov.

Utöver luftens kvalitet är termoreglering av grundläggande betydelse för byggnadens förbrukning och effektivitet.

Hur kan hemautomation förbättra komforten?

Hemautomation kan använda sig av ett stort sortiment av enheter och system för att säkerställa maximal komfort och maximal beboelighet i en miljö. För att få ut det mesta av potentialen i systemen måste de sättas i kommunikation med varandra med ett arbete av en dedikerad designer.

Temperatursensorer, rumstermostater, relativ luftfuktighetssensor, luftkvalitetssensorer (som känner av CO2 som finns), pekskärm, ställdonregulatorer för fläktkonvektorer och elektrotermiska enheter, kontroller för blandningsgrupper, gateway till VRF-system och mot andra standardprotokoll i HVAC-sektor (som Modbus, BACnet och M-Bus). Alla element som måste sättas ihop och integreras med varandra för att få tillförlitlighet över tid, bästa möjliga effektivitet och boendekomfort.

Men tänk om jag bara måste kolla upp värmen?

Ett hemautomationssystem är inte obligatoriskt för att hantera alla aspekter av luftkonditionering som värme, kyla, fuktighet, luft, CO2, etc., men det kan styra och hjälpa människor att hantera uppvärmning endast på ett enkelt och intuitivt sätt från väggtermostaten som såväl som från din mobiltelefon.

Med detta system kan faktiskt användaren gå för att ställa in alla tider de vill eller värma huset eller kontoret precis innan ankomst. Med otvivelaktiga energibesparingar.

Hur viktig är luftkvaliteten?

Fler och fler byggnader är utrustade med beläggningar. I det här fallet är det viktigt, inte användbart men bokstavligen oumbärligt, att ha ett hemautomationssystem för att kontrollera luftkvaliteten, såväl som för att kontrollera uppvärmning, kylning och till och med relativ luftfuktighet.

Med luftkvaliteten tänker man generellt på den yttre miljön, förorenande utsläpp på grund av produktionsverksamhet, trafik eller vinteruppvärmning av byggnader.

Idag är vi dock medvetna om att problem med dålig luftkvalitet kan uppstå även i hemmiljöer. Ett problem som orsakas av föroreningar från både interna och externa till byggnaden och ökningen av koncentrationen av CO2 på grund av mänsklig närvaro.

Det är inte en aspekt att underskatta, i Europa tillbringar man i genomsnitt över 90 % av sin tid inomhus: i Italien, till exempel, 55 % i hemmen, 33 % på arbetsplatsen, 4 % i andra miljöer, medan endast en liten procent av tiden spenderas utomhus.

Varje dag andas 10 till 20 m³ luft in, beroende på aktiviteten som utförs: detta motsvarar en luftmassa som varierar mellan 12 och 24 kg, mycket högre än maten och dricksvatten som konsumeras varje dag.

I det här fallet talar vi om luftkvalitet i slutna utrymmen (IAQ eller Indoor Air Quality), ett ämne som har kommit tillbaka mycket aktuellt under de senaste åren när konstruktion och renovering av byggnader har påbörjats enligt bestämmelserna i lagen efter direktiv om energiprestanda i byggnader (2002/91 / EG). I syfte att minimera värmeförlusten till utsidan är byggnader nu kraftigt isolerade och utrustade med täta fönster; detta ökar energieffektiviteten men gör ändå byggnaderna ogenomträngliga för luft.

Under dessa förhållanden verkar den enda förnyelsen av luften genom den manuella öppningen av fönstren vara otillräcklig och människor utsätts för riskerna på grund av den ökade koncentrationen av föroreningar som släpps ut långsamt men ständigt av de syntetiska produkter som används i konstruktionen och från de konsumtion som finns i alla byggnader.

Om exponeringen för föroreningar blir långvarig över tid, är problemet inte längre bara ett miljömässigt välbefinnande, utan kan också allvarligt påverka hälsan för de människor som bor där inne.

Det är därför tydligt varför det är viktigt att vidta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder för att säkerställa en hög luftkvalitet. Flera studier visar att tillräcklig ventilation på arbetsplatser leder till högre produktivitet och färre frånvaro av hälsoskäl.

Men finns det också fördelar när det gäller energibesparing?

I skolmiljöer hjälper hög luftkvalitet eleverna att koncentrera sig, medan det i kommersiella byggnader gör shoppingtiden roligare. Å andra sidan innebär ventilationen av rummen en energikostnad som inte kan bli försumbar. Styrningen av luftförnyelsen genom hemautomatiseringssystemet gör att du kan nå den bästa kompromissen mellan hög luftkvalitet och hög energieffektivitet, utan slöseri.

Att använda hemautomation för detta ändamål innebär också att begränsa antalet sensorer som ska installeras och att på ett multifunktionellt sätt använda de enheter och signalledningar som redan finns i byggnaden för andra funktioner, såsom luftkonditionering, belysning eller styrning av skuggningen.

Categories:

Tags:

Comments are closed

This website uses cookies We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners who may combine it with other information that you’ve provided to them or that they’ve collected from your use of their services.  Lär dig mer